Menu lewe
Wizyta na polu i w piekarni
Na polu czekały już rządki wykopanych ziemniaków. Uczniowie - żądni wrażeń, a także nowych doświadczeń, rzucili się w wir zbierania. Ziemniaki zostały zebrane w bardzo krótkim czasie. Po skończonej pracy rozpoczął się czas ucztowania. Gospodarze pięknie ugościli uczniów nie tylko upieczonymi ziemniaczkami, ale także kiełbaskami i pysznym deserem. Kolejną atrakcją był konkurs przyrodniczy polegający na znajomości warzyw, owoców i kwiatów. Następnie uczniowie udali się do obory, gdzie oglądali krowy hodowane według europejskich standardów.
Innym ciekawym miejscem, do którego udali się uczniowie, była Piekarnia Państwa Kała. Tam obejrzeli pomieszczenie, w którym piecze się chleb. Dowiedzieli się o sposobie produkcji pieczywa oraz produktach potrzebnych do jego wytworzenia. Dzięki uprzejmości właścicieli mieli okazję przyjrzeć się przyrządom i maszynom, które w piekarni spełniają ważną rolę – piekarskiej łopacie do wyciągania gorących bochenków z pieca oraz urządzeniom do mieszania mąki i ciasta chlebowego.
W piekarni zostali hojnie obdarowani – poza wiedzą, gościnnością i życzliwą atmosferą, także i świeżymi wypiekami.
Uczniowie klasy III wraz z wychowawcą Katarzyną Wujec dziękują wszystkim osobom zaangażowanym w te przedsięwzięcia.
Informację wprowadził(a): Jarosław Pietrucha (2013-10-30 08:51:09)
Informację zmodyfikował(a): Jarosław Pietrucha (2013-10-30 08:51:33)
Liczba odwiedzin: 5848861